Bankmentő csomagját az Egyesült Államok 350milliárd ( forintban ez 70ezer milliárd !!!) értékben átadta az amerikai bankoknak. Az amerikai bankok azonban, egy fia buznyákkal sem tudnak elszámolni a süketelésen kívül, az összeg felhasználását célzó (AP) Associated Press kérdésre, legalább is a kapott válasz alapján, ez derül ki. Van aki megpróbálta bedobni a standard:”Javítjuk az ügyfelek hitelezési lehetőségét”-szöveget, a többiek erre a válaszra is sajnálták a sajtó referenseik száját.

Ideális állapotban azt mondhatnám, hát ez Amerika. Nem tudom ideális állapotnak tekinteni, főleg ha számolni kezdek és megdöbbentő számokat kapok. Fejenként, minden magyar állampolgár, kicsi, nagy és közepes, újszülött és halni készülő egyaránt, 7 Millió forint összeggel gazdagodhatna abból a féktelen pénzszórásból, melyet bankmentő akciónak neveznek Amerikában. Ez a 7 millió forint elegendő lenne családonként 3-4 fő esetén a teljes élettér megvásárlására, lakhatásra és az életük, családi szintű finanszírozására.

Félelmetes érzés bele gondolni, micsoda világ az, ahol ilyen agyatlan módon lehet pénzt kiadni és pénzt költeni, ahol a bankoknak nem kell elszámolni a pénzzel. Ezek a bankok ugyan is a mi biztosítási kötvényeink fedezet biztosítói, azok a bankok, akik azt sem tudják, mit csinálnak a pénzükkel. Képzeljük el a biztosítónkat, ha egy ilyen fedezeti biztosító hanyatt vágja magát bármely magyar biztosító mögött? Hol is lesz a mi befizetett életet biztosító pénzünk?Majd kapunk érte netán süket magyarázatot?

350 milliárd dollár: 100 millió állampolgár életét tudták volna ebből az USA területén is rendbe hozni, úgy és olyan formán ahogyan életük egészét nézve sem remélhetnék. Az átlag amerikai család tartaléka 5-10ezer dollár banki készpénzben már igen jó tartaléknak minősül. Az életük hitelrendszerre épül, lenne mit segíteni önmagukon is.  100 millió ember költhetne el 3500 dollárt élete jobbítására. Ezzel szemben? A bankok nem tudják, mire ment el a pénz!

Képzeljük el, amint valaki 50ezer forint értékben tartozik hazánkban. Ez 250 dollár! Magyarország ezért végrehajtást indít, feljelentést kezdeményez, meghurcol, becsuk, felnégyel, megaláz és egy életre életképtelenné degradál! Ez idő alatt a tengerentúli kormány, a közpénzt szórja milliárd számra, miközben polgárai országuk szerte éhezik.  Magyarország esetében ez a pénz, az összes magyar család életét változtatná meg teljes mértékben és adna értéket az eddigi tétlen életekhez sok esetben.

Mondhatnánk az Amerika, de mondhatjuk azt, hogy itt is meg van az a milliárd halmaz amiről mi, polgárok, mit sem tudunk, hová lobbizták el, miközben támaszunkat, pont egy olyan rendszerre bíztuk, aminek láthatóan morális problémái vannak a pénzzel kapcsolatosan.  Fejétől bűzlik a hal…