Amikor azt mondta Norbi, hogy lufit hajtogat, egy kis kétségeim voltak, lévén hát a színek, a formák, aztán sok minden amiből a figura elkészül, még látóként is nehézkes lenne sokaknak. Norbi meg hát lássuk be, még is csak vak.  Milyen fura, hogy azt mondjuk lássuk be Ő meg úgy láttatja velünk látókkal, hogy eközben önmaga nem látja amit elkészít. Mondhatnánk úgy, hogy egy olyan Mona Lisa festőről beszélünk aki önnön kifinomult tehetségét nem látja végeredményként. Nem tudja azt, hogy amit alkotott a világ számára is egy csoda.

Személy szerint már közel 10 éve ismerem Norbit, mondhatjuk ismertségünk pont arra az időre tevődik amikor a telefonos ügyfél ügyintézős időszakát élte és megszűnőben volt budapesti élete. Aztán elköltözött Miskolcra és már ekkor leesett az állam tőle. Egy vak fiatalember aki fogja magát és elutazik egy panel tengerbe, majd ott elkezd újra megismerni mindent, terep tárgyakat, közlekedési nehézségek. Nekem még az is gondot okozna, ahogyan végig kell kopogtatnom a lakást, hogy megérezzem, hol rúgom le az asztalt vagy arról nem is beszélve, ha bármi kisebb gyermek sétál körülöttem, hogyan nem gázolok át rajtuk mint a vonat.

Számos látó emberként ismeretlen attrakció amiből Norbi naponta küzdi le egyiket a másik után. Na jó persze, most sokan mondhatják – akár te is kedves olvasóm – hogy a vakok megtanulják. Jót kell ezen hahotáznom, hiszen ez akkora badarság, mint amikor bárki tud sütni meg főzni szövegeket hallom, hiszen ez sem megy mindenkinek.

Norbival sokat beszélgettem a vakká válásának okairól, meg hát írtam is róla eleget, végül is a média is tele Lakatos Norbert vak lufis, meg Lakatos Norbert a világ egyetlen minősített vak lufis cikkeivel. Ami különbség, hogy én évek óta ismerem Norbi életét és egy stratégiai biztos pontot nem szabad elfelejteni belőle: a családja, annak ellenére, hogy egy életképes, törekvő és élet-igenlő fiút neveltek belőle, most újra átélni kényszerülnek mindent ami a kisgyermek korából nekik meg van. A legelemibb kérdésekben is, függetlenül attól, hogy megtanult önálló életet élni a Vakok Intézetének bentlakásos sulijában ( bár én ezt közel sem tudom milyen lehet) de még is csak vak ember, mindenhol bizonytalan. Az élet számos területén ellátás képtelen és kiszolgáltatott a vak ember, bár szerencsére a mai társadalom egyre elfogadóbb legalább a vakok és mozgáskorlátozottak megsegítése tekintetében. Én legalább is ezt látom: ha én nem ugrom, más segít nekik!

Visszatérve Norbira: még is a szájhősködésnek tűnő én megcsinálom Norbiból a világ egyetlen minősített vak lufi hajtogatója lett!

Ez az a pont, ahol az Ő ereje, a család – anyukája és apukája – és a környezet segítsége is szükséges, ám napi szinten még is Norbi az aki lép és lép. Felkel, érez, lélegzik és belegondol a világ szépségébe, abba amit elveszített és abba, ahogyan éli az életét és megéli az újabb felfedezéseket naponta.

Fejben dől el akarsz e élni, küzdeni, megérted a dolgok alakulását és lépésenként előbb a magad életét teszed élhetővé, önállóvá mennyire lehet, majd másoknak adsz segítséget az életük megéléséhez.

A BBC Egészségügyi rovata minap közre adott egy adást amiben elmondta az un. vérmérgezés néven ismert szeptikus állapot a világ legveszélyesebb és legnagyobb veszélyforrása amiről az emberek nem is tudják mekkora veszély is. A BBC riportjában több ember elmondta, hogyan élte túl a vérmérgezést, volt kinek kezét lábár részben csonkolták, volt kinek mozgásszervi problémái maradtak és volt olyan is aki a gyermeke csodás de küzdelmes túléléséről beszélt.

Én azt gondolom, Norbi új küldetése a világ egyetlen nemzetközi minősítésű vak lufihajtogatójaként a vérmérgezés vagy szakmai nevén szepszis túlélésének és következményeinek társadalmi tájékoztatására fogja használni: ahogyan beéri Magyarországot végre a hír. A veszély és hatalmas méretű ismerethiány veszélye együttesen a szepszissel kapcsolatosan. Egy olyan méretű probléma ez, amibe Norbihoz hasonlóan a tájékozatlanság okán, számtalan ember, akár Te is eshetsz. Azt hisszük a piros csík majd mászik, eközben a szeptikus sokkot a BBC úgy jellemezte:

– nem iszol  napig
– nincs vizelet 1 napig
– bőrkiütés
– erős fogvacogás
– erős ízületi fájdalom és koordinálatlan mozgás
– magas láz és verejtékezés

Egyszóval Norbi élete sok magyar embernek lehet élő figyelmeztetés, hogy mit okozhat a szepszis és mit élhet át utána az ember akár csak a Norbi. A következmény, a veszteség lehet végleges és visszafordíthatatlan és bár remélem Norbi életében még lesz olyan kutatási eredmény ahol a látását részben vagy egészben visszanyeri, még is az a kérdés: Norbi az új hírnevével és azok akik a szepszis ellen küzdenek világ szerte a kooperációjukkal Norbival, elérik e egyre több magyar család elméjét, óvatosságát.

Őszintén remélem Norbi élete a legjobban fog alakulni, küzdésének eredménye másokat is megindít, együttérzést indikál. Ennek okán talán sokan figyelnek oda azokra a szepszis jelekre amik előkerülése esetén, nem egy hasonló blog bejegyzés ad infót másoknak, milyen nehéz szepszis után vakon, nemzetközi minősítéssel Lakatos Norbertnek lenni.

Addig is amíg elérik Norbit a szepszis társadalmi tájékoztatását végző hírmondói, kívánom, hogy Te legyél az újabb hírvivő aki elmondod a világnak: miért veszélyes a szepszis és mekkora áldozat a vesztesége olvasva Norbi történetét!

Norbi: ezúton is ölellek barátom és édesanyádnak, édesapádnak mélységes tiszteletem. Ölellek barátom.

A videó itt tekinthető meg:  Lakatos Norbert a világ egyetlen nemzetközi minősítésű vak lufi hajtogatója 10 perc 16 mp-től