Az alábbiakban olvasható cikket, egy média konszern TECH újságírójának kérdésére adott válaszokból állítottam össze, hogy bemutassam miből let a Prestashop magyar nyelvű változata. A cikket később, befolyásoló erők hatására az interjút készítő már nem merte közé tenni, de név nélkül történő közléséhez, jelen formában hozzájárulását adta. Köszönöm a lehetőséget!

Interjúnk alanya Petrásovits Zoltán a Prestashop magyarországi alapjait létrehozó csoport irányítója, aki 1995-óta tevékenykedik a magyar Internet világában. Anno még az őskövületnek számító Compuserve első magyar felhasználója volt, ahogy a magyarok mondanák, régi motoros a szakágban.

6 év elteltével is azt gondolom bár egykoron a Prestashop még egyetemisták vicceskedő jópofa kezdeményezésének látszott, a Prestashop jó választás volt – nyilatkozta Petrásovits Zoltán a PrestaShop Magyarország néven több mint 6 éve indult kezdeményezés alapítója és finanszírozója is egyben, független TECH újságírói kérdésre.

Ujságíró: Miért választottátok a PrestaShop Webáruház rendszert, végül is megannyi más webáruház motor létezett már 2007-ben is?

Petrásovits Zoltán: A kérdés nyilvánvalóan jogos, hiszen sok alapvetően webáruháznak látszó termék futott a piacon, amikben meg volt a fapadosság, ha szabad leegyszerűsíteni a korábbiakban látott megoldásokat. A termékek amik készültek ezekből a webáruház rendszerekből gyakorlaban nehézkesen voltak adminisztrálhatóak, sok volt velük a BUG-ososdás miatti kezelési probléma. Ezek után futottunk egy kört az alig néhány hetes Prestashop kezdeményezéssel és alig egy-kétszáz felhasználóval rendelkező Prestashop projectel amit francia egyetemisták “hegesztettek” életre. Kipróbáltuk és ötletes megoldásnak tűnt egyből.

Újságíró: Hogyan lett ebből végül is magyar termék? Szóltatok a franciáknak, hogy fiúk itt egy tucat magyar és meg kellene ezt oldani?

Petrásovits Zoltán: A termék magyar nyelvi változata érdekében mindent megtettünk, hogy legyen, írtunk a francia srácoknak a válasz az volt, hogy kicsi a csoport, a mi dolgunk, végül is forditsuk le. Gyakorlatilag nagy ívben lesajnálták a kérdést, meg érzékelhetően viccnek gondolták, na mit ugrálnak itt ezek a magyarok.

Újságíró:Ezek után nyílvánvaló a kérdés kik fordították le a terméket magyar nyelvre és hogyan lett magyar nyelvű PrestaShop?

Petrásovits Zoltán: A dolgok úgy álltak, miután a franciák kiröhögték a kezdeményezést, fogtam magam meg néhány kedves barátomat és elkészítetük az első magyar nyelvű változatot. Az első un. BÉTA Prestashop 1.0 magyar fájlt amiből több mint 3500 letöltés született! A helyzet úgy alakult tehát, hogy mi hittünk abban, érdemes megsegíteni a srácokat Franciaországban, ők meg magukban sem hittek. végül is kezdő termék volt, honnan remélték, hogy ilyen módon megindul egy számukra kicsinek vélt Kelet-Európai ország mint Magyarország felhasználóinak száma. Igaz a project fordítását szó szerint lelopták az oldalunkról és feltolták a maguk oldalára, kérdés nélkül, a forrás és a fordítók megnevezése nélkül. Végül is a magyar felhasználó onnan tudta, hogy ki a magyar fordító, hogy itt-ott a forrásban rálelt a kommentre. Ettől kezdve indult ez a felsőbbrendűségüket demonstráló viselkedés.

Újságíró: Végig néztem a Prestashop Magyarország oldalát ls azt látom, hogy Magyarország számára igen érdekesnek tűnik Prestashop, hiszen amit említettél 3500 szám fölött ment ki a Béta nyelvi verzió. Több mint 75.000 letöltés született egyéb fájlokat, verziókat is belefoglalva ami azért meg kell mondjam, bizony igen komoly marketinget feltételez a termékhez. Végül is ezek szerint, hatalmas pénzeket toltatok a reklámokba agy, hogyan alakult ki a Prestashop mostani népszerűsége?

Petrásovits Zoltán: A Prestashop rendszeréről mindenki azt tudja ingyenes. Végül is letölteni valóban az, mert hát nyiltforráskódú. Olyan ez mint ha az út szélén találsz egy bokron 3 marék csipkebogyót. Ebből még nem lesz csipkebogyó lekvár. Valahogyan a reklám is pont ilyen hangulatból indult:segítettünk másoknak és lett ebből egy nagy rendszer, közösség és együttműködés. A közösséghez együttműködésre van szükség, ezzel szemben a közösség ereje, a szakmai és emberi lojalitás viszi előre folyton a dolgok szekerét. elsimerésre méltó emberséges az a néhány lelkes kolléga vagy barát segítsége akik között GSoft (Zsedely Gabor) mérhetetlen szakmai tudása és alázata a termék iránt, sok embernek ad előrelépési lehetőséget. Ennek okán a szájhagyomány és a Google keresője viszi előrébb a termékünket, mondjuk azt, hogy igyekeztünk jól optimalizálni a Prestashop szakmai megnevezését a keresőkben. Nyílvánvalóan sokat számít a felhasználók levelezéseire adott gyors válasz is, adott esetekben perceken belül is tudunk reagálni. Azt azért látni kell, hogy ez egy közösség, sok ember magán munkák közepette foglalkozik a Prestashoppal és eközben segít másokon, vagy van aki ebből él és eközben ad választ.

Újságíró: Olvastam a legutóbbi bejegyzésedet és merész, provokatív címe az ingyenességet megkérdőjelező címmel, hát ez bizony csípős, még is miért született ez a bejegyzés az oldalatokon?

Petrásovits Zoltán: A Prestashop és más nyíltforráskódú rendszerek mindíg lent indulva kopogtatnak előrelépést segítő pénzekért, ám eközben sokan rakódnak ezekre a csoportokra, tolnak hozzá egy két komponensnyi fejlesztés, adnak erőt, támogatást. Aztán valaki megnézi mennyi a felhasználószám és a mai START-UP világban rádöbben, jé ez megérne vagy 2 Millió dollárt. Ez a Prestashop Project már 2008-ban a mi segítségünkkel is több mint 30 ezer letöltéssel támogatta a francia bázis projectet, amit ők bele számolva a nagy összességbe, piaci előnynek tüntettek fel és felmarkoltak érte néhány év alatt közel 6 Millió USD-t. Ebből ahogy lenni szokott a magyar csapat egy dollár centet sem kapott. Ez a fajta képmutatás okozta azt, hogy közzé tettem az oldalon a bejegyzést, aminek láthatóan mert Te is megkerestél, meg volt a hatása.

Újságíró: Nekem ezt a bejegyzést egy magyarul tanult kollégám fordította le és érdekelni kezdett: ennek okán végül is akkor a Prestashop bázis hogyan fogadta az itt leírtakat? Megkerestétek őket ezzel a témával?

Petrásovits Zoltán: A cikket lefordítottuk angolra ezt már úgy tudom Te is olvastad azóta és leírtuk ebben, miként látjuk mi a kialakult helyzetet. Nekünk az okoz problémát, hogy ha közös projectről beszélük, ők meg nem fényt esznek, mi miből termeljük ki a költségeinket ha ők felmarkolják a 6 millió USD-t és elfelejtik a hátországot?!

Azt látjuk, egyoldalúan arra használták a közreműködésünket, hogy ebből anyagi előnyük származzon. Végül is a Prestashop nyíltforráskódú és terjesztése pénzért is lehetséges a szaktudás hozzáadott értéke, a kézi megoldások fejlesztések kivitelezésével.

Sok fejlesztő fut be hozzánk, mert a megrendelő mikor nem akar fizetni oda vágja, hogy ez ingyenes szoftver, mi meg kénytelenek vagyunk megmutatni, a szaktudás értéke pénz. Ezek után persze megkezdődik az egyezkedés, bár mi ezeket nem ismerjük, utólag kerül vissza egy-két infó, ki mire használta, használja a dolgokat. Ezt a megkeresésekre történő reagálások alapján jelzi az oldal jobb sarkán található szlogenünk: ‘A nyíltforráskódú webáruház motor ingyenes, a szaktudás amivel egy jó webáruház készül: felbecsülhetetlen.”

Ennek okán nyilvánvalóan megkerestük Benjamin Tesznert aki a Prestashop jelenlegi CEO-ja. Mondjuk azt, a LinkedIN en részére megküldött levelünk az elmúlt hetekben süket fülekre lelt, biztosan sok elfoglaltsága van és nem ért rá reflektálni aj érdésekre, állításokra. Láthatóan azomban van akit megérintett a téma, mint téged vagy sokan másokat. Több tucat levelet, megkeresést kaptunk a bejegyzés óta. Érezhetően megmozdult valami.

Újságíró: Mivel betekintést kaptam a Prestashop Magyarország Fórum felületén az adminisztrációba, úgy látom 1 milliót veri az oldal letöltések száma, naponta 1000 oldalnyi információt töltenek le a felhasználóitok, a növekedés pedig évente 50% feletti. A közel 3000 hozzászólásból azért aki akar talál választ mindenre, még is mitől lesznek újabb válaszok a rendszerben?

Petrásovits Zoltán: Sokan emberi gesztusként, kollegalitásból, küldetés tudatból: Gsoft, fele, BIstván,Designer, Petike1007, dani91,dzsar vagy gubtan vagy zsocamoca maguk is felhasználók, ők azok a top felhasználóink akik tolják a segítséget másoknak is. Nekik köszönhető, hogy érkeznek válaszok, hasznosak, segítségek, megoldások. Sok kérdés kerül elő és sok kérdésre kell vagy kellene azonnal reagálni. Sok idő és sok türelem kell hozzá!

Újságíró: Korábbi cikkeid közöttt leltünk rá a bankkártyás fizetést erősen támadó cikkedre. Te akkor most hiszel a bankkártyás fizetésben vagy ez egy rossz, amit ki kell kerülni?

Petrásovits Zoltán: Magam is használok időmegtakarítás és praktikusság okán a bankkártyát, ezért szükségesnek tartom a használatot és hasznos eszköznek tartom. A kártya webes használatának módját és a Magyar Bank Rendszer hozzá állását viszont értelmezhetetlennek tartom. Miért nem támogatja a Bank a felhasználók webkereskedelmi használatát szoftverek létrehozásával, kedvezőbb feltételekkel?

Ennek közel 7 év után sem látom okát és értelmét. Degenerált, betokosodott és maradi megoldás az amikor egy pénzt beszedő cég mint a BANK minden momentumon, tranzakción csak nyerni akar. Ez nem erényes és nem korrekt, de csinálják. Itt van a tranzakciós adó, a készpénzfelvételi díj, a webkereskedőnek a tranzakció díj,a a szerződéskötési díj, a szoftver díja amit megvehet függetlenektől mert a bank erre nem költ, nem készül fel!

.Ennek okán bármennyire támogatom a megoldást, ebben a formában nem etikus a megoldás. Kizsigereli a még el sem indult vállalkozásokat. Megjegyzem, már csak hetek kérdése és előkerül az a megoldási forma ami minden banki művelethez háttér és közvetlenül része a többi tranzakciónak is, biztonságos, gyors és kedvező árú.

Mielőtt pedig megkédeznéd – mert látom elmosolyodtál – mi is részesei vagyunk ennek az új terméknek. A terméket az Egyesült Királyságban lévő fejlesztői csoport hozta életre és mert van benne magyar fejlesztői érdekeltség, megkértek bennünket is a csapat tesztelési munkáiban vegyünk részt. Azt mondhatom:Minden bankkártyás kérdésre egyszerreszülethet egy virtuóz megoldás, ami szerintem pont ez az új lesz. Ezek után a kérdésedre a válaszom csak az lehet, hogy minden tekintetben hiszem a bankkártyás fizetés hasznos, a módja, a megoldása viszont, nálam más mint az eddigi megoldások!

Újságíró: Megköszönve az interjút még egy kérdés megfogalmazódott bennem, lehet kicsit személyeskedő de eddig is bátor válaszokkal szolgáltál:Miért nem adod el a Prestashop magyarországi terméket hiszen számtalan projected vált sikeressé és ismerté a világon? Gondolkoztál ezen?

Petrásovits Zoltán:Soha ne mond, hogy soha – szokta mondogatni Péter barátom és ezt a mottót végszóként használva, még nem gondolkoztam ezen, de van az a pénz amiért már az én hajam is korpásodik, ahogy az ucai mondás szól itt kishazánkban Mgyarországon.

Végszó: A cikk korrektúrája során hozzám érkezett újságírói levélből megtudtam, hogy egyes magasabb pénzügyi érdek körök számára kínos ennek a témának a nemzetközi közzététele, ezért a cikket kifejezetten főszerkesztői tiltásra nem tehetik közre…. kérésemre azonban annak forrás megjelölése nélkül, a közreadásához magyar nyelven hozzá járult a cikket író fiatal újságíró, név és forrás megjelölése nélkül. Ezúton is köszönöm nyíltságra való törekvését és kedves, barátságos közeledését a témához!