Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára! Miért? Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált. Ennek ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra, a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar. Miért? Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztásnak. Miért? Mert a számlán szereplő, fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség, és annak egy egységnyi díja köszönőviszonyban sincs egymással.

Egy normális országban, tisztességes államrendszerben, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül, a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni ezzel az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni. Nálunk nem így van, mert ez nem normális ország, és nem működik egy tisztességes államrendszer.

Vegyünk akkor egy villanyszámlát. Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6758 Ft díj:24h áramdíj tömb I. 110 kWh 20,38 Ft/kWh 2 242 Ft 24h áramdíj tömb II. 45 kWh 21,68 Ft/kWh 976 Ft Összesen: 3 218 Ft. Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért a két különböző egységár, de még belefér) 3 218 Ft áramdíj fizetendő. De ezzel nincsen vége, mert a számla folytatódik, úgymint:Szénipari szerkezetátalakítási támogatás 31 Ft, Kedvezményes árú villamosenergiai támogatás 19 Ft Összesen: 50 Ft Átviteli-rendszer irányítási díj 89 Ft,Rendszerszintű szolgáltatás díj 66 Ft, Elosztói forgalmi díj 1 341 Ft Elosztói veszteség díj 648 Ft, Menetrend kiegyensúlyozási díj 78 Ft, Összesen: 2 222 Ft

Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a menetrend kiegyensúlyozási díj figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni. Továbbá: Elosztói alapdíj 150 Ft Összesen: 2 372 Ft Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218 Ft) hozzáadjuk ezt a többit (2.372 Ft), akkor 5 590 Ft jön ki, amihez még a 20 % ÁFA jön hozzá + 50 Ft AHK (ez isrejtély, hogy micsoda) és máris megkapjuk a villanyszámla 6 758 Ft végösszegét.

Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, amik összesen 2 372 Ft-ot tesznek ki, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek, és miért nem alacsonyabbak, vagy magasabbak. Valamint mikor, ki állapította meg pl. a menetrend kiegyensúlyozási díj 0,5000 HUF/kWh egységárát, és ennek mi a fene köze van az én villanyszámlámhoz. Ha még egyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áramfogyasztás után 3 218 Ft-ot kellene fizetni, de ezt feltornázták a TELJESEN ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel 6 758 Ft-ra.

A gázszámlával hasonló a helyzet, de ott az átejtés talán még bonyolultabb. Persze a számla itt sem az elfogyasztott gázmennyiség és az egységár szorzata, hanem korrekciós tényezőt, fűtőértéket (MJ/m3), elszámolt hőmennyiséget is számítanak és a számla összege az egységár és az elszámolt hőmennyiség szorzata, amiben a fűtőérték (MJ/m3) és az elszámolt hőmennyiség (MJ) adja a
két ismeretlenes egyenletet, és őrzi meg a számla összegének titkát.

Miért van ez így? Hol van ilyenkor a fogyasztóvédelem? Mikor lesz már ennek vége?

A villanyszámla analógiájára elképzeltem, hogyan is festene egy zsemle számlája az e.on büféjében:Péksütemény 1 db 8,50 Ft Búza vetési és aratási összetevő 2,32 Ft Búza érlelési nap-egyenérték 0,27 Ft Búza kelési bizonytalansági faktor 1,88 FtBúza feldolgozási (háztáji) veszteség 0,66 Ft Búza sikér-díj 1,30 Ft Kukorica bánatpénz 0,72 Ft Vízbázis fejlesztési hozzájárulás 0,20 FtPékség újrafestés, rovarirtás 0,52 Ft Gömbölyítési jutalék (művészeti felár) 0,78 Ft Szolárium (régebben színkezelési) pótdíj 1,70 Ft Sütőlapát korszerűsítési alap 0,88 Ft Azonosítás 0,34 Ft Kifli szolidaritási együttható 2,40 Ft PTU.KAH.ZZ 1,90 Ft  Összesen: 27 Ft

Ezekhez a multikhoz egyre inkább igazodik és hasonul a víz és csatorna mű. Nem a számlájukkal a hozzáállásukkal. Bármilyen probléma vagy vita keletkezik a szolgáltató és közöttünk első és nyomatékos kijelentésük, (nem fizetsz kikapcsoljuk, vagy leszereljük a mérő órát). Tehát jogorvoslati lehetőségünk is csak a vitatott számlák kifizetése után lehetséges ha továbbra is szeretnénk villany mellett olvasni, gázzal főzni és vizet inni.

Jó lenne ténylegesen ha ezeknek a társaságoknak megpiszkálnák a működését és az egyedi szolgáltatók felé azt a fenyegetési lehetőséget, hogy vitatott helyzetekben Ha NEM FIZETSZ LESZERELJÜK a mérőórát. Nem azokról van szó akik nem fizetik a számlájukat, hanem arról az esetekről beszélünk amikor ezek a multi vagy hatalmi pozícióból szolgáltató cégek téves vagy rossz számlákat állítanak ki. Történjen ez az általa kezelt mérő hibájából vagy számlázási hibából. Ezekben az esetekben nagyon gyorsan kicserélik a mérőket és másfél, két hónap múlva mikor megjön a számla csak akkor fedezhető fel a túlszámlázás. Már nem tehetünk semmit mert a leszerelt mérőket ezek a szolgáltatók nagyon gyorsan szétszedik vagy átszerelik, így a fogyasztót meggátolják annak lehetőségétől, hogy bizonyítsa a mérő hibáját.

Elgondolkodtató: Mikor egy cégvezetés alap gondolata és mondata a következő: HA NEM FIZETSZ LESZERELJÜK, KIKAPCSOLJUK! Érdekes piaci megközelítés a XXI. században!

Köszönöm Norbinak a téma lehetőségét és az írás java részét…